Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: svaki ZANAT je zlatan ili,..  (Pročitano 285 puta) Bookmark and Share
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
(Sakriveno)
Clan za postovanje!
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
  • vidjen/a:19 Фебруар 2010, 20:20:38

Capricorn

« poslato: 05 Јун 2009, 20:52:14 »

DESET ZLATNIH PRAVILA ZA ZANATLIJE

1. Ne počinji zanata na svoju ruku, dok ga nisi dobro ispekao, dok se nisi dobro izveštio i usavršio u svetu, u dobrim radionicama, jer će ti se neznanje u ovome ili onome tek posle pokazati i osvetiće ti se.

2 . Drži čestit i dobar alat u radionici, jer i narodna poslovica vrlo dobro kaže: "bez alata nema ni zanata" . Kao što mlin ne može sa malo vode dobro mleti, tako ni zanatlija ne može sa slabim ili rđavim alatom svoje rukotvorine brzo ni vešto izrađivati.

3. Budi učtiv i prijatan prema mušterijama. Učtivost i dobro ponašanje među ljudima često više doprinosi napretku zanatlije, nego njegove izrađevine.

4. Bolje ti je imati manju ali urednu radionicu, nego veliku i neurednu, u kojoj rade nepouzdani radnici, bez nadzora. I trgovine, kad se puste na veliko, bez pravog računa, pre propadnu, nego male, žive i čvrste.

5. Drži po koji dobar list iz tvoje ili srodne struke, da saznaješ, kako se tvoj zanat u svetu razvija i unapređuje, pa ćeš i sam, oprezno i polagano moći u svojoj radionici uvesti koju novu spravu, nov način. itd..

6. Ide li ti posao slabo, traži uzroke tome, pa ih ukloni, ne svaljuj krivicu na druge i ne zaboravi, da je svako svoje sreće kovač.

7. Kad ti posao dobro pode, ne upuštaj se onda u koje kakva poduzeća, nego raduj se svome poslu, povećavaj i proširuj svoju radionicu. Mnogi je valjan zanatlija propao, zato, što se je - kad mu je posao dobro išao - upustio u razna poduzeća i špekulacije, koje ne razume, a ovamo je svoj zlatni posao zanemario i svet od sebe odbio.

8. Budi tačan u izradi i u rokovima. Mnogi je zanatlija zato odbio od sebe mušterije, što se svet već navikao da kod toga i kod toga majstora nije nikad stvar gotova na ono vreme kad je obećao.

9. Plaćaj tačno svoje racune, i ne upuštaj se u velika kupovanja materijala, sprava, itd. što ti zanat ne može pokriti, u i čem će posle mrtav novac ležati, pa i propasti.

10. Udružuj se sa čestitim zanatlijama, svojim drugovima u dobre zanatlijske zadruge, da materijal zajednički nabavljate, jer ćete dobiti tako i bolje i jeftinije. Osim toga, imaćeš u zadruzi sa svojim drugovima bratskog zbora i dogovora, te će ti vrijeme daleko korisnije proći, nego možda u zagušljivoj i nezdravoj birtiji, gdje se truje i telo i duša.

Da li i danas vrede ova pravila?

Da li je svaki zanat zlatan?

Ima li uopste zivih zanata danas?

Sta mislite o nekim losim roditeljima kada kazu svojoj deci uci skole da ne moras nista raditi tj. biti zanatlija???

Sačuvana

sloboda pokreta,

my life style
    (Sakriveno)
    Clanu je potrebno oduzeti tastaturu!
    Van mreže Van mreže

Pol: Žena
  • vidjen/a:juče u 20:09:13

« Odgovor #1 poslato: 05 Јун 2009, 21:43:46 »

Mozda da dodam jos jedno pravilo:

- Ne pocinji da se bavis nekim zanatom ako nemas talenat.

Misljenja sam da je svaki zanat zlata vredan. Ako je neko sposoban da sa svojih 10 prstiju stvoris nesto, da bude zadovoljan time sto je napravio, da uziva u tome sto radi, stvara - za mene nema veceg i lepseg zadovoljstva. Koliko ce sa takvim radom uspeti da se probije na trziste - vreme ce pokazati (treba se naostriti sa strpljenjem). Definitvno da talentovane, istrajne, pedantne, odgovorne... zanatlije mogu da racunaju na uspeh.
    Licno, moje dete je "pokazalo" talenat u radu sa drvetom, voli to, interesantno mu je... Izabrao je u skoli jedan od predmeta (woodworking). Na kraju polugodista doneo je stolicu na sklapanje (folding stool) kao i nocni stocic koji izgledaju fenomenalno. Posto sam perfekcionista u poslu kojim se bavim, "big mama" kkk je procenila da stari stocic moze da se zameni njegovim i zauzme pocasno mesto u dnevnoj sobi a stolicica se nalazi pored i jako lepo se uklapaju.
    Ako pozeli da se bavi tim ili bilo kojim drugim zanatom svesrdno cu ga podrzati u tome.  :dada:

Sačuvana

Don't think there are no beasts just because the forest is silent.
    (Sakriveno)
    أليكسيس
    Lud ljud
    Van mreže Van mreže

• vidjen/a:danas u 00:08:39

Taurus

سلام

« Odgovor #2 poslato: 17 Јул 2010, 02:23:27 »

Mislim da je svaki zanat zlatan, jer sve ono sto covek moze sam, ma koliko to beznacajno delovalo, je i lepo i korisno.

Ne mislim pritom na one sto misle da znaju, a zapravo ne znaju i samo muce i sebe i svoju okolinu.
    Sačuvana

Ja ne dolazim, ja se pojavljujem
    (Sakriveno)
    Feniks
    Lud ljud
    Van mreže Van mreže

• vidjen/a:juče u 15:45:00

Pisces

... s vetrom u kosi...

« Odgovor #3 poslato: 30 Август 2010, 15:50:04 »

И ја, такође, мислим да је сваки занат златан. Нисам имала афинитета ни према једном, али се искрено дивим и златарима и ливничарима и обућарима... и свима који умеју нешто да направе, поправе и од тога живе.
    Sačuvana

Carpe diem  :sekica:...

(Sakriveno)
    Lud ljud
    Van mreže Van mreže

• vidjen/a:juče u 23:15:19

« Odgovor #4 poslato: 30 Август 2010, 16:10:33 »

Da li u to "zanat" spada šivenje i ostale žeMske "igrarije" sa koncem, vunicom i tako to? Malo više petljanja sa stolarskim alatom, bušilicom, testerom  i tako to? Ili moram biti baš...baš pravi zanatilija....kkk
    Sačuvana

''... sreću moraš prevariti pa umreti pre nego što te napusti... Jer kad spadneš na to da je se sećaš, onda je to sve drugo samo sreća nije...''
    (Sakriveno)
    Feniks
    Lud ljud
    Van mreže Van mreže

• vidjen/a:juče u 15:45:00

Pisces

... s vetrom u kosi...

« Odgovor #5 poslato: 31 Август 2010, 13:19:40 »

Рачуна се, Вецо, рачуна.
    Бар ја рачунам.
    Е, да.
    Кад си већ поменула, умем да хеклам, штрикам и везем.
    Не умем да шијем, али умем да променим рајсфершлус на фармеркама, да исте скратим кад треба и тако то.
    Па, ето, да не беше тебе, Вецо, не бих се ни сетила шта све умем....
     :strika:
    Sačuvana

Carpe diem  :sekica:...

(Sakriveno)
    Lud ljud
    Van mreže Van mreže

• vidjen/a:juče u 23:15:19

« Odgovor #6 poslato: 31 Август 2010, 16:02:42 »

Promeniti rajfešlus na farmerkma je odvratan posao i nije ni malo jednostavno. Ako to umeš onda se priznaje umeće šivenja!!
    Sačuvana

''... sreću moraš prevariti pa umreti pre nego što te napusti... Jer kad spadneš na to da je se sećaš, onda je to sve drugo samo sreća nije...''
    Stranice: [1]   Idi gore
      Štampaj  

Prebaci se na:  

Dilber MC Theme by HarzeM Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Stranica je napravljena za 0.357 sekundi sa 22 upita.

Google visited last this page 31 Август 2010, 20:27:29

........................................................................................................