medicina

Trudnoca i fizička aktivnost, joga

Tokom trudnoce fizička aktivnost je veoma bitna, jer trudnica mora biti u formi i spremna za porodjaj. Da li vam se čini da ste se previše opustili u trudnoci, sigurno ćete se osećati umornije nego pre, osećate čete mnoge veće bolove u leđima, zglobovi će vam oteći. A da li znate zašto?

Fizička aktivnost u trudnoći

Treba da znate da vam sedelje i ležnje neće uopšte pomoći, sem naravno u slučajevima kda vam je doktor preporučio strogo mirovanje i što manje kretanja i bilo kakvih pokreta. Fizička aktivnost u trudnoći je veoma važna, a trudnoca može biti povod da počnete sa vežbanjem. Pitate se zašto vežbati u toku trudnoće? Joga za trudnice se takođe preporučuje.

Vežbe i fizička aktivnost u trudnoći pomažu vam na razne načine:

  • Fizička aktivnost je vam poboljšati raspoloženje i podići nivo energije
  • Mnogo bolje ćete spavati
  • Smanjiće vam se bolovi u leđima
  • Nećete se preterano ugojiti
  • Bićete izdržljiviji i mišićaviji 🙂

Vežbe u trudnoći će smanjiti mnoge tegobe i rizik od visokog krvnog pritiska, mogućnosti dobijanja dijabetesa u trudnoći, ali i smanjiti mogućnost u ublažiti postporođajnu depresiju.

Veoma je bitno da pre nego što počnete da vežbate, morate se konsultovati sa svojim doktorom, iako je vežbanje dobro za majku i dete, morate dobiti dozvolu od svog doktora.
Dovoljno je vežbati 30 minuta dnevno, nekoliko puta nedeljno, a dobro je vežbati svih 7 dana u nedelji. Hodanje i šetnja, izvrsna vežba za početak fizičkih aktivnosti u trudnoći. MInimalni je pritisak na zglobove, ne iziskuje veliki napor i prijaće vam. Preporučuje se plivanje ili bicikl ali u kkućnim uslovima. Takođe preporučuje se joga u trudnoći

Leave a Reply