kace-rezervoari

Izolacija rezervoara za vodu

Jedan od najboljih – i najjeftinijih – načina za ograničavanje rizika od smrzavanja je izolacija plasticnih rezervoara za vodu. To uključuje omotavanje vrha i bočnih ćebadi od fiberglasa, mineralne vune, keramičkih vlakana ili nekog drugog materijala za oblaganje. Ovi oblozi su takođe slojeviti sa aluminijumskim listovima da dodatno odražavaju toplotu dok izlazi iz rezervoara za vodu. Nisu, međutim, svi izolacioni omoti slični, jer su neki povoljniji i imaju veće temperaturne pragove. Koliko i kakvu vrstu izolacije treba da koristite zavisi od klime rezervoara za skladištenje: Niže prosečne temperature zimi su robusniji i zaštitniji od izolacionog sistema.

Ono što je stvarno lepo u izolaciji je da je efikasna i da ne zahteva nikakav unos ili održavanje energije izvan postupka instalacije. Naravno, htećete da pazite na konenzaciju ili olabavljenu tkaninu, ali u većem delu izolacija je rešenje „podesite i zaboravite“.

Izmerite rezervoar za vodu

Pre kupovine bilo koje izolacije trebalo bi da izmerite veličinu plastičnog rezervoara za vodu. Trebaće vam prečnik, kao i visina posude. Takođe ćete morati da izmerite površinu vrha rezervoara. Dodajte ih zajedno da biste dobili procenu u kvadratnim snimcima koliko vam treba izolacionog omota. U tim je slučajevima najbolje precjenjivati, a ne podcjenjivati.

Napomena: Ne dodajte nikakvu izolaciju na dno rezervoara. Setite se iz naučne klase da toplota raste. Možete iskoristiti bilo koju preostalu toplinu ili vazduh u zemlji tako što ćete mu dozvoliti da zagreje rezervoar za vodu dok se diže.

Dno rezervoara za vodu nije potrebno izolovati

Postavljanje izolacije je jednostavna stvar da je omotate oko rezervoara za vodu i osigurate ćebad sa kaišima, koji se obično isporučuju uz materijal. Takođe biste trebali izdvojiti ovo vreme da izolirate sve cevi koje idu do rezervoara ili iz njih, bilo da su to za vodovod ili žetvu kiše. Ove cevi će se zamrznuti mnogo brže od vašeg rezervoara za vodu, tako da ćete ih morati umotati, u najmanju ruku, u penarski izolator. Bolja ideja je kupovina toplotne trake ili kabla, koji primenjuju nizak napon električne energije duž cele cevi, sprečavajući mraz.

Leave a Reply